Близо 7000 дка свлачищни райони са картирани чрез геодезически заснемания на

...
Близо 7000 дка свлачищни райони са картирани чрез геодезически заснемания на
Коментари Харесай

Почти 7 хил. дка свлачищни райони са картирани

Близо 7000 дка свлачищни региони са картирани посредством геодезически заснемания на процесите в тях. За някои е осъществено и аерофото снимане. На всички свлачища е направен дигитален модел и инженерно-геоложка картировка на терена.

На общо 26 свлачищни региони ще бъдат построени или възобновени контролно-измервателни системи (КИС), формирани от една или композиция от две или три мониторингови мрежи. Става въпрос за стационарни реперни мрежи за геодезически измервания на повърхностните деформации, хидрогеоложки наблюдателни мрежи за определяне режима на подземните води и инклинометрични сондажи за следене на деформациите в дълбочина на свлачището. За част от обектите построяването или възобновяване на КИС ще бъде придружено от инженерно-геоложки изследвания. Данните от измерванията на КИС ще дадат информация за скоростта на придвижване на свлачищата и ще послужат за осъществяване на разбори за механизма на развиване и обсега на протичащите геодинамични процеси.

Дейностите се извършват по план „ Превантивни действия посредством изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни региони ”, който се извършва от Министерството на районното развиване и благоустройството. Той се осъществя с финансовата поддръжка на Оперативна програма „ Околна среда “ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейски Съюз и Европейски структурни и капиталови фондове.

Основната цел на проекта  е осъществяване на превантивни действия посредством осъществяване на инструментален мониторинг и събиране на данни, нужни за взимане на решения и за предприемане на дейности за ранно предизвестие, обявяване и други превантивни дейности за недопускане на бедствени и спешни обстановки, застрашаващи живота и здравето на хората. Заложено е геозащитните ограничения и действия да бъдат изпълнени във връзка с дейни и от време на време дейни модерни свлачища, които засягат урбанизирани територии, територии на превоза, обекти на обществената инфраструктура и техническата инфраструктура. Чрез реализацията на плана се чака да се усъвършенства ръководството на свлачищния риск. Набелязването на ограничения за битка със свлачищата е в директна взаимозависимост от заплахата, която носят те за популацията, техническата инфраструктура, околната среда, историческите и културните монументи и други.

Свлачището в град Обзор  (община Несебър) да вземем за пример е с величина близо 70 дка и попада в урбанизираната територия на града, в курортната зона, ситуирана на югоизток от обитаемото място и обгръща крайбрежната линия. Активните свлачищни процеси стартират на към 140 м от края на крайбрежната алея и обгръщат цялата носова форма, като свлечените земни маси дружно с дървета и шубраци затрупват част от плажната линия. От свлачищните процеси са разрушени подпорни стени и стълбища, които свързват почивните бази в горната заравнена част на крайбрежния скат и плажната линия.

Общата стойност на плана е 2 500 924 лева от които 2 125 785.40 лева са от европейско финансиране, а националното съфинансиране е в размер на 375 138.60 лв..

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР